Wat kost een app?

Wat moeten we gaan maken?

Wat kost een app? Dat ligt aan de app... Net als bij huizen kunnen de prijzen flink variëren.

Welke platformen wil je bereiken?

Moet de app voor elk platform native geschreven worden? Of kunnen we onderdelen herbruiken.

Hoeveel klanten ga je bedienen?

Hoeveel users gaat de app bedienen, dit maakt een groot verschil in de kosten.

Voor ieder budget een oplossing!

We kijken samen naar een passende oplossing voor je wensen en budget.

heading prefix icon

Maar wat kost een app ongeveer?

Brett jordan Z Vhbw Df Lt YU unsplash

Een app kan net als maatsoftware snel in de papieren lopen. De kosten zijn door de vele variabele moeilijk in te schaten, er zijn simpel weg te veel factoren. Vergelijk het met een huis, wil je een grote tuin en vijf slaapkamers? Dan kost dat meer dan een woonstudio. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €4.000 en €100.000. Dat is een hoop geld, maar met de juiste strategie is je app een perfecte investering zijn. Hieronder nemen de de grootste kostenposten door.

Weten wat jou app gaat kosten of weten wat mogelijk is met je budget? Bespreek het gewoon met ons. Kost niks, nou ja een beetje tijd. Maar dan weet je wel wat je moet weten.

heading prefix icon

Wat heeft invloed op app ontwikkelingskosten?

App soort.

Wat voor app gaan we maken? Wordt het een web app? Dan zit je in een andere prijsklasse dan een native apps voor verschillende platformen. Deze keuze heeft de grootste impact op de prijs en is daarom dus een belangrijke keuze. De kans is groot dat je hulp nodig hebt met deze keuze, want de argumenten voor het een of andere opties zijn vooral technisch.

De platformen.

Op welke platformen moet de app werken? Wil je een app voor Apple iOS, Google Android? Of moet hij ook op andere toestellen werken? Daarnaast heb je nog keuze in apparaat soort. Een app kan enkel voor een smartphone gemaakt zijn of alle verschillende schermen.

Het design.

Hoe gaat de app er uit zien en hoe werk de app? Twee belangrijke onderdelen die we ontwerp en functioneel ontwerp noemen. De meeste apps gebruiken een ontwerp dat vooral praktisch ingericht, die voldoen aan een platform standaard. Zo hebben iOS en Android een eigen doordachte stijl die je in veel apps ziet terug komen. Deze stijlen zijn gemaakt met het oog op functionaliteit.

Wil je een app met een eigen ontwerp? Dan kost dit uiteraard meer tijd. Omdat alles uit het niets ontworpen, gemaakt en getest moet worden kan een eigen ontwerp veel extra kosten.

Servers

Bijna alle apps gebruiken op de achtergrond servers. Hier een paar voorbeelden:

  • Push notificaties
  • Aanmelden van gebruikers
  • Gedeelde data (tussen gebruikers of toestellen)
  • Betalingen
  • Realtime data

Dit betekent dat we in veel gevallen een server oplossing moeten maken. In alle gevallen moet de app gekoppeld worden aan een server. Hierdoor is er meer ontwikkeltijd nodig, daarnaast kan een server ook zorgen voor terugkerende kosten.

Bedrijfslogica en functionaliteiten.

Wat moet de app gaan doen? Hoe complex zijn de processen? Hoe slimmer de app, des te complexer de processen en dus meer ontwikkel en test tijd. We moeten alles in je app programmeren en zorgvuldig testen. We zorgen dat elke uitzondering goed afgehandeld.

De technische grenzen zijn eindeloos, uiteraard zijn het budgettaire afwegingen die bepalen hoe 'slim' je app gaat worden en welke bedrijfsprocessen je wilt integreren.

Over het algemeen is het aantal functie een goede indicator van de kosten. Maar dit kan ook een vertekent beeld geven, want een 'simpele' functie zoals push notificaties versturen kan snel een ingewikkeld programmatuur opleveren.

Integratie met andere software.

Gaat de app zelfstandig werken of moeten er externe diensten worden gekoppeld? Wanneer je app communiceert met externe diensten of misschien je eigen API, dan kost dit uiteraard extra tijd. Misschien een CRM of CMS systeem? Vaak is het niet zomaar mogelijk om 'de stekker er in te steken'. Hiervoor moeten we dus wat extra werk verrichten.

Koppelingen met hardware.

Wil je je app gebruik laten maken van hardware functies van een toesten? Dan kost dit extra ontwikkeltijd. Voorbeelden van functies zijn:

  • GPS
  • Camera
  • Bluetooth
  • Bewegingssensoren

Ook is het mogelijk externe hardware te koppelen met je app. Denk bijvoorbeeld aan een barcodescanner of een iBeacon.

Betalingen in de app.

Wil je dat gebruikers kunnen betalen via de app? Dan brengt dit vaak veel extra werk. Vooral de afhandeling van betalingen kan uitdagend zijn door de hoeveelheid 'maar' en 'als'. Wat gebeurt er bijvoorbeeld waneer een betaling (later) toch niet slaagt? Een functie die simpel lijkt maar snel erg complex kan worden.

heading prefix icon

Kostenposten samengevat

Initiële kosten

De grootste kosten zitten in de onderdelen van het ontwikkeltraject zoals, ontwerpen, bouwen, testen en managen. Hierdoor zijn de initiële kosten het grootst. Vooral het testen neemt een groot deel van het project in beslag. Doordat een app op meerdere apparaten, schermen en soms besturingssystemen kan worden gepubliceerd strijdt het aantal testgevallen snel. Lees hier hoe we apps testen.

Ondersteunde platformen
Op welke platformen moet de app werken? Wil je alleen een app voor iOS op de iPhone of moet hij ook op Android werken. Deze factoren dragen een groot deel bij aan de kosten. Beide platformen hebben specifieke eisen.

Koppelingen
Een koppeling met platform of dienst is ook een belangrijk onderdeel van de app en dus het budget. Wanneer je app communiceert met externe diensten of misschien je eigen API, dan kost dit uiteraard extra tijd.

Functionaliteiten/ grote
Niet geheel onlogisch, hoe groter en complexer de app, des te meer tijd kost het om de app te ontwikkelen. Een app met GPS kost meer dan zonder GPS.

Terugkerende kosten

Als je app 'live' is, ben je niet klaar. De techniek gaat door. Veiligheid gaat boven alles. Actuele software is daarbij een must. Zo kun jij met een gerust hart je klanten bedienen. Wij zorgen ervoor dat hun data veilig is en blijft. Meer over support.

Wijzigingen aan het besturingsysteem
De besturingssystemen waarop je apps draaien worden continue geupdate, zo komen er nieuwe mogelijkheden bij en worden fouten opgelost. Hier moeten appontwikkelaars op reageren, een update kan betekenen dat je app ook aangepast moet worden.

Verbeteringen/ updates
Naar maten je app meer gebruikt wordt zullen er nieuwe wensen ontstaan. Door in te spelen op de vraag van je gebruikers blijf je relevant. Dit soort aanpassingen zullen periodiek worden uitgevoerd. We bepalen samen wat het beste bij je app past.

Monitoring
Werkt alles nog naar behoren? Proactief monitoren en actie ondernemen is beter dan problemen oplossen nadat gebruikers contact opnemen. Door belangrijke statistieken zoals reactietijden en belangrijke logbestanden in de gaten te houden, weten we vaak al sneller dat er iets mis is dan de gebruiker.

Servers
In de meeste gevallen werken apps niet stand-alone, ze vertrouwen op data van een server. Net als je app moet deze server en de software hierop up to date blijven.

heading prefix icon

Wil je een echte prijsschatting?

Weten wat jou app gaat kosten of weten wat mogelijk is met je budget? Bespreek het gewoon met ons. Kost niks, nou ja een beetje tijd. Maar dan weet je wel wat je moet weten.

Direct een afspraak maken Direct een specialist aan de lijn