Hoe testen we een app?

Apps kunnen op meerdere apparaten en/of platformen draaien. We moeten ze allemaal testen, want een iPhone werkt anders dan een Android-toestel en een klein scherm heeft andere eisen dan een groot.

Als jouw app gekoppeld is met een externe dienst of api, wil je zeker weten dat deze goed werk. Ook wil je zeker weten dat de app blijft werken. Dus ook wanneer de gekoppelde dienst onverwacht tijdelijk niet beschikbaar is.

Belangrijke bedrijfsprocessen testen we super grondig. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en manieren om een proces goed te doorlopen. We focussen daarbij op het bedachte proces, maar ook hoe uitzonderingen behandeld worden.

Werkt de app wel fijn? Kunnen mensen met een beperking de app ook gebruiken? Dit testen we op verschilde manieren zodat alle gebruikers de app kunnen gebruiken. Soms maakt zelfs een testpanel onderdeel uit van het testproces.

heading prefix icon

Onze aanpak

Het testen van een app is veel werk, te veel om handmatig te doen. Daarom testen we zoveel automatisch. Grote aantallen verschillende handelingen brengen fouten snel in kaart.

Hiervoor gebruiken we methoden en tools die een aanvulling zijn op het persoonlijke testen. Deze verhogen de betrouwbaarheid en snelheid van testen enorm. De testen worden continu en automatisch uitgevoerd. Daardoor weten we zeker of alles naar behoren werkt en hoeven we niet elke situatie met de hand te doorlopen.

Anne nygard Sl69 Jw o0r U unsplash

Eenheden testen

Een app bestaat uit kleinere onderdelen. Denk aan een login en meerdere formulieren. Elk onderdeel gebruikt 'regels'. Zo valideert een formulier bijvoorbeeld de invoer. Dit beoordelen van de invoer en de bijbehorende regels kun je zien als kleine geïsoleerde stukjes. Dat noemen we 'eenheden'.

Eénmalig een veld in een formulier testen is niet ingewikkeld. Als je app echter 12 verschillende veldsoorten heeft, die allemaal 3 regels hebben, dan wordt het al gauw heel veel werk. Daarom maken we voor deze regels automatische testscripts. Een testscript is een set handelingen die de computer uitvoert. Dat gaat een stuk sneller. Bij een aanpassing in de app voeren we deze testen opnieuw uit. Daardoor is de kans klein dat een aanpassing aan de ene kant, aan de andere kant vervelende gevolgen heeft.

Volledig koppelbaar met andere systemen

Koppelingen testen

Als jouw app gebruik maakt van koppelingen, dan testen we deze grondig. Dit doen we door de 'connector' uit je app los van je app te testen. Ook hier kiezen we voor een geautomatiseerde aanpak. We stellen de koppeling vragen en vergelijken de antwoorden met de antwoorden die we verwachten. We testen ook de uitzonderingen. Hoe reageert de connector als de internetverbinding wegvalt? Wat doet deze deze bij foutieve aanvragen?

Door ook hier automatische testen veel en vaak uit te voeren weten we constant of alles naar behoren werkt. We merken het dan ook meteen wanneer een aanpassing ongewenste gevolgen heeft.

Possessed photography d RM Qi Aubdws unsplash

Integratie testen

Zoals we al zeiden testen we alle onderdelen in de app, los. Dit betekent nog niet dat de onderdelen ook vlekkeloos met elkaar sámen werken. Daarom testen we de integratie van de onderdelen.

Dit doen we met 'integratietesten'. Dit zijn geautomatiseerde testen, die de handelingen van een echte gebruiker imiteren. De test start dus echt de app op en voert alle handelingen uit net zoals gebruikers dit doen. Dus tikken en swipen. Het is een soort robotarm die de app bestuurt.

De test vergelijkt visuele feedback met de verwachtingen en bepaalt zo of de test slaagt. Op deze manier testen we volledige processen, inclusief koppelingen en lokale regels. Is een knop niet zichtbaar op een tabel en wel op een telefoon? De integratie test detecteert het.

Een leuk weetje, we kunnen deze testen opnemen en aan je laten zien als video! Erg leuk.

heading prefix icon

Nog meer testen mogelijk.

Afhankelijk van jouw app zetten we de juiste testen in of combineren we verschillende methodes. Is jouw app een kritisch onderdeel van je processen? Dan zetten we vol in op het testen van het eindresultaat. Is de app minder belangrijk of zijn er onderdelen met minder risico? Dan kunnen we in overleg minder agressief testen. Voor iedere app maken we in overleg een passende teststrategie.

Wil je hier meer over weten? Maak dan eens kennis met ons. We leggen je er graag alles over uit en hoe dit op jouw processen van toepassing kan zijn.

Stel je vragen Direct een testexpert aan de lijn.